Op maandag 27 september was het weer tijd voor de ‘’Techniekmiddag’’  in de onderbouw. De groepen 1 t/m 4 zijn met veel enthousiasme aan de slag gegaan met diverse wetenschap & techniek opdrachten uit onze techniektorens. Elke periode, tussen de schoolvakanties in, wordt er een techniekmiddag georganiseerd.

Door het werken met de techniektorens zijn onze leerlingen onderzoekend & ontwerpend aan het leren en gaan ze driedimensionaal aan de slag. Dit is goed voor hun fijn motorische ontwikkeling, zelfredzaamheid en creativiteit.

De leerlingen van de groepen 5 t/m 8 moeten nog heel eventjes geduld hebben; zij zijn aanstaande vrijdag aan de beurt.

                 techniektorens
                      De drie techniektorens van de onder-, midden- en bovenbouw

Op woensdag 28 september gaat de allergrootste scholenactie van Nederland van start: de Kinderpostzegelactie. Elk jaar zetten duizenden basisschoolleerlingen zich in zodat andere kinderen het beter krijgen. Ze gaan langs de deuren om kinderpostzegels en andere leuke producten te verkopen. En dat al generaties lang. De Kinderpostzegelactie wordt sinds 1948 gehouden en is uniek in de wereld. Ook de leerlingen uit onze groep 7-8 gaan t/m woensdag 5 oktober langs de deuren en zetten zich in voor het goede doel. 

Geef kinderen wind mee
Het thema van de Kinderpostzegelactie 2022 is ‘Geef kinderen wind mee’. De opbrengst van de Kinderpostzegelactie 2022 is bestemd voor kinderen die zó veel aan hun hoofd hebben dat ze vastlopen op school. Ze hebben bijvoorbeeld problemen thuis of iets naars meegemaakt. Het lukt deze kinderen niet het beste uit zichzelf te halen. Stichting Kinderpostzegels geeft ‘wind mee’ en helpt deze kinderen met begeleiding of een speciale training. Zodat ook zij weer met een vrij hoofd naar school kunnen.

kinderpostzegels 2022.f21f4a

 

Op dinsdag 24 mei gingen de groepen 3 t/m 6 op schoolreis naar AquaZoo. We hadden een leuke, gezellige dag!

         schoolreis 1       schoolreis 11     

Ook dit schooljaar hebben we weer meegedaan aan ''De Grote Rekendag.'' Het thema van dit jaar was: bouwavonturen. Alle groepen gingen op avontuur en natuurlijk aan het bouwen. Om de nieuwsgierigheid te prikkelen werden de kinderen al bij aankomst op school in het onderwerp meegenomen. Alle meesters en juffen waren op het schoolplein druk aan het werk. Het leek net een echte bouwplaats! Gelukkig hadden ze wel even tijd om op de foto te gaan.

De nadruk tijdens deze dag lag op het nadenken over het bouwen en dit te combineren met wat je met je handen kunt. De kinderen hebben zich kunnen inleven wat het is om een architect of constructeur te zijn. In alle groepen werd dit uitgediept op een manier die past bij de leeftijd.

Zo startte groep 7-8 met een woordzoeker waarin beroemde gebouwen verstopt zaten. In de klas volgde een circuit waarin er met de kisten uit de techniektorens gebouwd werd. Hoe maak je de hoogste mogelijke toren met deze 28 blokjes?  Hoe bouw je een molen met draaiende wieken? Hoe bouw je een stevig huis? Hoe bouw je een stevig paalhuis? 

Ook mochten de kinderen een eigen 'Tiny house' ontwerpen. Dat moest op minimaal 28m2 en maximaal 50m2 komen te staan. Er ontstonden allerlei plattegronden, voor- en zijaanzichten. 

In de kleutergroep startte de dag met het bekijken van allerlei gebouwen op het digibord. Want er zijn heel veel musea in bijzondere gebouwen. Denk maar aan het Guggenheim museum, het Rijksmuseum, Nemo, Salvador Dali museum, het Groninger museum, filmmuseum Eye, het Louvre en de hermitage. De kinderen vonden het gebouw van het Rijksmuseum wel erg mooi. En het Salvador dali museum in Spanje erg grappig met de eieren op het dak.

Na deze start gingen ook de kleuters zelf lekker aan de slag. Er werden muren gebouwd en meetopdrachten uitgevoerd (welk schilderij past in de juiste maat lijst). Een derde groepje kinderen hield zich bezig met het ontwerpen van een tegelvloer.

We kijken terug op een zeer geslaagde dag.

rekendag 1          rekendag 3     rekendag 8

Deze toppers hebben vandaag fantastisch gevoetbald tijdens het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi bij CVW in Slootdorp.  In de poulefase werden twee wedstrijden met 1-1 gelijkgespeeld en werd er één wedstrijd verloren (0-3). 

Extra bijzonder is de samenstelling van het team dit jaar. Naast spelers & speelsters van onze eigen school zijn er ook kinderen uit de nieuwkomersklas gevraagd om mee te doen. We zijn heel trots op onze kinderen die die dit initiatief hebben genomen. Een mooi voorbeeld van samenwerking en integratie!

De kinderen uit de nieuwkomersklas zitten maximaal één jaar bij ons op school (in de Brede School) en focussen op het leren van de Nederlandse taal. Daar waar mogelijk ontmoeten de kinderen elkaar en wordt er samen gewerkt en/of gespeeld. Na het jaar in de nieuwkomersklas gaan de kinderen naar een basisschool in hun eigen woonplaats. Soms is dit een school in MIddenmeer, maar dit kan ook elders in de gemeente Hollands Kroon zijn.